Pozdravljeni na spletni strani Založbe Iskanja

Naše srce je plemenito

Palpung

17. karmapa Ogyen Trinley Dorje

  • Koda: 146
  • EAN:

To ni knjiga o budistični teoriji ali praksi, temveč o človeških življenjskih izkušnjah. Skupna osnova, kjer se srečamo, je naša skrb za lastna življenja in naš svet. Na teh temeljih se lahko srečamo kot prijatelji.

Celoten opis
Avtor 17. karmapa Ogyen Trinley Dorje
ISBN 9789619395035
Datum izida 1.8.2017
Format 21x 15cm
Teža 260g
Strani 184
Vezava mehka
Prevod Ana Jelenc Hreščak ... et all
Založba PALPUNG JEŠE ČÖLING
  • Redna cena
  • 19,00
  • Članska cena
  • 17,00
Opis izdelka

Če vas je njegov izziv navdihnil, vam Karmapa ponuja pot sodelovanja v globalni skupnosti, ki temelji na sočutju. V teh poglavjih z nami deli svojo vizijo o tem, kako pripeljati družbeno delovanje v vsakodnevno življenje. To lahko dosežemo vsi z odločitvami, ki jih sprejemamo vsak dan – kaj kupiti, kaj jesti in kako pošteno ter pogumno delovati v odnosih do naših prijateljev, družine in sodelavcev. Njegov svež in vzpodbuden pogled nam pokaže, da imamo moč živeti prijazno navkljub mnogim izzivom, s katerimi se kot bitja z družbeno in okoljsko zavestjo soočamo. Ker vidi svet skozi prizmo soodvisnosti vseh bitij, se zaveda, da lahko ljudje rešijo družbene in okoljske težave s tem, da spremenijo svoj odnos in delovanje. Govori, kako lahko spremenimo naš svet s tem, da spremenimo sami sebe – da se ozremo na svoje potrošniške navade in smo se pripravljeni podučiti o tem, kako hrana pride na našo mizo, ter o načinu izdelave izdelkov, ki jih kupujemo. V poglavju o spolnih identitetah poudarja, da nam drugih ljudi ni treba označevati na podlagi družbenih konstruktov.

Njegov pogled se zdi optimističen in res je takšen – vendar je hkrati zahteven. Karmapa nas nagovarja, da odpremo svoj um in srce neštetim povezavam, ki si jih delimo z drugimi v naših družinah, skupnostih, družbenih ureditvah ter na našem planetu. Po zaslugi globine njegovega duhovnega urjenja, širine njegove vedoželjnosti o svetu in ljubezni do njega predstavlja ustrezen okvir za razumevanje tega, kaj dandanes pomeni biti človek in zakaj je ključnega pomena, da skrbimo za blagostanje vseh ostalih. Kaže nam svet, ki ga lahko ustvarimo z lastnim trudom, z uporabo vira, ki ga že imamo v izobilju – temeljne plemenitosti človeškega srca.

Knjigo smo prevedli člani budistične skupine Palpung Slovenija.