Pozdravljeni na spletni strani Založbe Iskanja

Mir

založba Chiara

napisal Jure Aleksič za patra Karla Gržana

  • Koda: 193
  • EAN:

Pater Karel nam v tej knjigi odstre poslednje tančice s svojega resnično posebnega življenja. 

Celoten opis
Avtor Karel Gržan in Jure Aleksič
ISBN 978-961-7060-99-7
Datum izida 2023
Format 14 x 20cm
Teža 315g
Strani 228
Vezava mehka
Založba Chiara
  • Redna cena
  • 23,00
  • Članska cena
  • 21,00
Opis izdelka

Od odločitve, da postane duhovnik, ki je osupnila 'partizansko družino', do odločitve, da gre izza varnih zidov duhovniškega življenja med ljudi, brez vsega, v mraz, samo med stiske in trpljenje.

Od doživljanja ustrahovanj zaradi pokončne drže v cerkvenih in civilnih krogih – pa do občutkov doživljanja milosti kot največje ljubezni do vsega, kar nas obdaja. Od metuljčkov in srčkov prvih ljubezni do notranjega žarenja, ki ga preveva v tem kvantnem svetu vesoljne povezanosti.

Od tega, da so ga kot dislektika skorajda obsodili na posebno šolo in ga imeli za največjega čudaka, do tega, da je prišel do doktorata literarnih ved. Do izzivov, v katere je bil vržen sredi sočutne pomoči odvisnikom in neštetim ljudem v stiski. Od jasne izjave, da je celibat vsiljen in da lahko škodi, ter do lastne strategije, kako najti mir.

RECENZIJA BUKLA

Prva biografska knjiga patra Karla Gržana je tokrat nastala v dialogu z novinarjem in publicistom Juretom Aleksičem. Pater Karel oziroma dr. Gržan je slovenski javnosti že zelo poznan predvsem kot cerkveni človek, ki pa ne sledi slepo naukom institucije, temveč vero razlaga bolj »človeško«; je ustanovitelj prve in edine komune za dekleta, pisatelj, diplomant teološke fakultete, sicer pa doktor na filozofski fakulteti, predvsem pa človek, ki pomaga sočloveku. Njegove knjige so uspešnice (Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na zemlji toliko trpečih?Vstanimo, v suženjstvo zakleti! in druge), kritične so do sveta, naše družbe, a hkrati optimistične. Takšna je tudi slednja, najbolj osebna do sedaj (spoznamo namreč Karlija, ne patra, ne doktorja), v kateri pripoveduje svoje zgodbe iz daljnega otroštva (na primer, kako je postal duhovnik v partizanski družini, pa tudi o prvih ljubeznih in svojih napakah), hkrati pa nam tudi tokrat podaja širši pogled na našo civilizacijo: »Od vseh živali je človek edina žival, ki se je z lastno naravo kakor dokončno sprla.« Še ena Gržanova knjiga, ki je lahko spodbudna popotnica na poti do prebujenega Človeka.

Ajda Vodlan, Bukla 171–172

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.